Избор на място за строеж на вила в Гърция

Безплатна консултация

основна информация

Решението да построите вила в Гърция е самото начало на пътя към собствения ви дом край морето. Следващата стъпка е изборът на парцел за строителство, който, за съжаление, не винаги зависи само от личните предпочитания. В Гърция има две категории земя за строителство. Освен това регулаторното регулиране на земните въпроси се различава в различните региони на Гърция, в зависимост от местоположението и размера на обекта. Като цяло всичко е доста объркващо, така че нека да разберем как да изберем място за изграждане на вили и да не правим грешни изчисления.

Как да изберем сайт?

Парцели за строеж на вили в Гърция попадат в две основни категории: Icopedo и Agrotemachio, които вече разгледахме подробно тук: Видове парцели в Гърция. Припомняме само, че първата категория включва земи в границите на населените места, а втората се отнася до райони извън населените места. Всеки от тях има свои собствени коефициенти и правила за изграждане - например коефициентът на изграждане на agrotemachio е много по-малък от този на icopedo. Цената на 1 кв.м. земята на agrotemajo обикновено е много по-ниска от тази на icopedo.

Освен категорията, в Гърция има още два критерия, които трябва да се имат предвид при избора на обект за строеж. Това са понятията "artio", което буквално означава "съгласен", "съответстващ" и "ikodomimimo" - "подходящ за развитие". И двата критерия се отнасят до възможността за изграждане на конструкции на обекта, въз основа на неговото местоположение, размери и спецификации. И двете трябва да бъдат директно посочени в документите за обекта.

Основни моменти при избора на сайт

- Категория на земята
— Размерът на парцела
— Характеристики на местоположението на сайта
– Възможности за изграждане на обекта
- Притежаване на разрешение за строеж
— Близост до морето/инфраструктурата
— Градоустройствен план на територията
- Възможност за сегментиране

На първо място, трябва да решите местоположението на земята. Крайбрежните зони, особено първата брегова линия, се очаква да бъдат особено популярни при избора на място. Съответно тези земи са много по-скъпи. Тук трябва да се отбележи, че парцелите, разположени на първа линия, не включват плажа на тяхната територия: крайбрежната ивица в Гърция не може да бъде придобита от частно лице. Ето защо, дори когато купувате парцел с директен достъп до плажа, трябва да се има предвид, че всеки може да използва този плаж. Има обаче начин да заобиколите това правило: можете да закупите парцел, разположен в малък залив или на разстояние от общи плажове и плажни барове. По правило външни хора рядко гледат там, особено ако достъпът до плажа е труден поради релефа.

Парцели за строителство в Гърция, които се намират далеч от морето, се придобиват по правило за постоянно пребиваване или за отглеждане на маслини. Въпреки това е напълно възможно да го комбинирате, тъй като производството и продажбата на зехтин ще донесе стабилен доход, като е обещаваща инвестиция. В този случай е по-добре да изберете парцел от категорията agrotemachio, на който вече растат маслинови дървета.

Очаква се крайбрежните зони да бъдат особено популярни при избора на място.

Размерът на парцела директно зависи от категорията на земята. Това се дължи на конструктивните възможности, които са много по-високи за Icopedo. Съответно, скромен парцел икопедо с коефициент на застрояване до 2,4 също е подходящ за голяма къща, докато, например, върху парцел агротемахио с размер 4000 кв. м, можете да застроите само 186 кв. м площ, без да се брои сутеренния етаж, балкони, лоджии, стълби. За да не се сбъркате с изчисленията, е по-добре да прибегнете до помощта на специалист за подробен анализ на строителните възможности на обекта преди покупката.

Разрешение за строеж – Много от нашите клиенти искат разрешение за строеж от нас, но повечето парцели в Гърция се продават без разрешение за строеж. издава се само за конкретен архитектурен проект с пълна документация, така че ако искате да построите къща по ваш проект, по същество ще трябва да получите повторно разрешение за строеж, въпреки че формално това ще изглежда като промяна в разрешението. Трябва също да се има предвид, че разрешението за строеж се издава за срок от 4 години и може да бъде удължен до 8 години.

И накрая, парцелите с агротемахи, разположени в близост до човешки селища, са от голяма стойност. Градоустройственият план непрекъснато се разширява - съответно има голяма вероятност населеното място да „погълне“ вашия обект, превръщайки го в икопедо и променяйки коефициентите на застрояване, а с това и цената на обекта.

Проект 150 кв.м. на агротемахо 750 кв.м.

Искате ли да знаете повече?

Оставете телефонен номер за комуникация и нашият специалист ще отговори на всички въпроси

Закупуване на земя

Да предположим, че сте анализирали всички възможности и сте намерили идеалния парцел за строеж в Гърция. Следващата стъпка е процесът на закупуване. Състои се от няколко етапа, подобни на етапите на покупка на недвижим имот, за които писахме тук: Етапи на покупка. Някои от които заслужават специално внимание:

Инженерно-строителна и правна проверка на обекта

Правната чистота на обекта е важен момент, на който трябва да обърнете внимание, преди да сключите договор. И следователно, по въпроса за проверката на сайта за правна чистота, не може да се направи без помощта на опитен адвокат, който ще анализира документите за земята, като се започне от момента на разпределението на обекта и сключването на първата сделка с него. Процесът на проверка отнема от един до три дни.

Важен момент: ако адвокатът установи нарушения или проблеми с документите за сайта, имате право да поискате от продавача връщането на сумата за предплащане, ако има такава.

Правната чистота на обекта е важен момент

Въпреки това, когато купувате парцел, не трябва да се ограничавате само до правна проверка, необходимо е да включите опитен строителен инженер, който ще оцени всички нюанси на парцела. Той трябва лично да отиде на обекта, за да огледа релефа на обекта, да провери границите на обекта с топограф, да очертае мястото на застрояване, в специални случаи дори е необходимо да се направи анализ на почвата. Освен това инженерът трябва да провери наличието на цялата необходима документация за по-нататъшно получаване на разрешение за строеж, както и да се увери, че наистина е възможно да се изгради това, което искате на този обект. В случай на закупуване на парцел в Greece Invest, ще ви бъде предоставен екип от доказан специалист: архитект (рускоезичен), топограф, адвокат, преводач, който ще контролира всички нюанси на сделката и ще продължи да работи с вече да реализирате своя проект, независимо дали е къща на морето или инвестиционен проект.

Сключване на договор за покупко-продажба

След проверка на документацията следва сключването на договора за продажба. Обикновено страните незабавно сключват основния договор, който се подписва в присъствието на нотариус. След това се извършва прехвърлянето на средства към продавача, минус сумата на депозита. От момента на подписване на договора собствеността върху земята преминава върху купувача. След това договорът се регистрира в Регистрационната камара и това се превръща в последния етап от сделката за покупко-продажба. Процесът на регистрация отнема около три седмици.

В някои случаи е необходим предварителен договор. Това се случва, когато продавачът по някаква причина не може да регистрира основния договор. Най-често срещаната е ситуацията, когато земята е наследена от продавача, а той все още не е влязъл в права на наследство. Това може да се дължи и на факта, че има проблеми с документацията, които могат да бъдат отстранени, но на продавача е необходимо известно време, за да го направи. И накрая, парцелът може да бъде обект на съдебен спор - случва се решението вече да е взето, но все още не е влязло в сила. В този случай сключването на основния договор е невъзможно до влизане в сила на съответното решение. Във всички случаи срокът за сключване на основния договор за покупко-продажба е уреден в предварителния договор.

Парцели за строеж на вили

Виж всички
Безплатна консултация

Мислите ли да закупите имот в Гърция? Интересувате ли се от строеж или разрешение за пребиваване? Задайте ни въпрос и оставете телефона или имейла си. Нашият специалист ще се свърже с вас в рамките на час за консултация.

Елена Долмениди
специалист по недвижими имоти