Разрешение за пребиваване за собственици
недвижим имот

Разрешение за пребиваване в Гърция

Безплатна консултация
250 000 евро
сума за покупка
За цялото семейство
деца и родители
За 5 години
настаняване не се изисква

Безплатна консултация

Предимства на програмата Golden Visa

Разрешението за пребиваване за собственици на имоти е най-атрактивният вид разрешение за пребиваване в Гърция. Неслучайно се нарича Златна виза или златното разрешение за пребиваване, защото щастливият собственик на чужд имот веднага получава както къща на морето, така и право на постоянно пребиваване в европейска държава.

Освен това условията за получаване на такова разрешение за пребиваване в Гърция са най-лоялните в Европа: цената на недвижимите имоти започва от 250 000 евро, а процесът на получаването му е максимално опростен и няма да отнеме много време.
Разрешението за пребиваване обещава на собственика редица предимства:

Задължителни условия

 • Възраст най-малко 18 години
 • Проверен източник на доходи
РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРЕБИВАНЕ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА СЕМЕЙСТВОТО
Правото за получаване на разрешение за пребиваване се придобива не само от собственика, но и от неговия съпруг, деца на двамата съпрузи под 21 години и родители на двамата съпрузи
БЕЗ ПОСТОЯННО ЖИВИЕ
За разлика от повечето видове разрешения за пребиваване, не е необходимо да пребивавате постоянно в Гърция. Можете свободно да пътувате из Европа, без да посещавате страната
ВАЛИДНОСТ
Разрешението за пребиваване се издава за 5 години с право на допълнително удължаване. Единственото условие е да остане собственик на имота в размер на 250 000 €
БЕЗ ПОКАЗВАНЕ НА СУМАТА В СМЕТКАТА
Това е единственият вид разрешение за пребиваване, за което държавата не изисква определена сума по сметката или друго доказателство за финансова платежоспособност
ГАРАНЦИЯ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРЕБИВАНЕ
100% гаранция за получаване, при условие, че притежавате недвижим имот в Гърция за необходимата сума
ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ГРАЖДАНСТВО
След седем години, ако живеете в Гърция повече от 183 дни всяка година в продължение на 7 години

Свободно движение в рамките на Шенгенското пространство

 • Австрия
 • Белгия
 • Унгария
 • Германия
 • Гърция
 • Дания
 • Исландия
 • Испания
 • Италия
 • Латвия
 • Литва
 • Лихтенщайн
 • Люксембург
 • Малта
 • Холандия
 • Норвегия
 • Полша
 • Португалия
 • Словакия
 • Словения
 • Финландия
 • Франция
 • чешки
 • Швейцария
 • Швеция
 • Естония
Свободно движение в рамките на Шенгенското пространство
Свободно движение в рамките на Шенгенското пространство

Искате ли да знаете цената на разрешение за пребиваване за себе си?

Ние ще изчислим разходите за вашето семейство, включително всички данъци и такси

Етапи на получаване на разрешение за пребиваване в Гърция

01
Избор на обекти

Продължителност - зависи от вашето време
Избор на имот за последваща покупка. Ние ще изберем най-добрите опции за вас, въз основа на вашите цели: за отдих, постоянно пребиваване, получаване на разрешение за пребиваване или инвестиция.

02
Избор на обект, документи

Продължителност - около 1 седмица
Предстои оглед на обекта, договаряне на цената, договаряне на условията по сключване на договора и внасяне на депозит. Освен това трябва да отворите сметка в гръцка банка и да получите AFM - гръцкият еквивалент на TIN. На този етап присъствието ви е задължително – на първо място, за издаване на пълномощно на адвокат.

03
Подписване на договор за покупко-продажба

Продължителност – 1-2 месеца
Следващата стъпка е подписването на договора за покупко-продажба и съпътстващите процедури: проверка на правната чистота на обекта, плащане на държавата. такси, събиране и подаване на необходимите документи, регистрация на договора и др. Можете да направите всичко това чрез доверено лице или лично.

04
Изготвяне на документи за разрешение за пребиваване

Продължителност - около 2 седмици
Изготвяне на пакет от документи за разрешение за пребиваване. Събирането на необходимите документи може да стане лично или чрез представител.

05
Кандидатстване за разрешение за пребиваване

Продължителност – 1-2 месеца
Последната стъпка преди издаване на разрешение за пребиваване ще бъде подаването на документи в Министерството на миграцията. Тук отново ще е необходимо вашето лично присъствие за процедурата по снемане на пръстови отпечатъци. След подаване на заявлението ще ви бъде издаден син сертификат (μπλε βεβαίωση), който ще ви позволи да останете в страната до издаване на разрешението за пребиваване.

06
Получаване на разрешение за пребиваване

Продължителност – 1-2 месеца
След като подадете пръстовите си отпечатъци, след известно време ще получите известие, че разрешението за пребиваване е готово. Ще получите разрешение за пребиваване за 5 години, което ще ви позволи да се наслаждавате на живота в Гърция и да пътувате свободно из страните от Шенген.

Изтеглете ръководство за получаване на разрешение за пребиваване
Изтеглете ръководство за получаване на разрешение за пребиваване

Изтеглете ръководство за получаване на разрешение за пребиваване

Вземете нашето пълно ръководство за получаване на разрешение за пребиваване. В него ще намерите:

 • всички етапи на получаване на разрешение за пребиваване повече
 • списъци с необходимите документи
 • и други характеристики на процедурата

Инвестиционни опции

За разлика от ограниченията, наложени от други страни от ЕС, в Гърция всеки вид недвижим имот дава право за получаване на разрешение за пребиваване. Единственото правило е, че трябва да струва 250 000 евро. Но все пак има няколко нюанса, на които си струва да се обърне внимание.

Законът не прави разлика между жилищни и търговски недвижими имоти. Независимо дали става дума за градски апартамент, къща край морето за почивка или под наем, парцел, хотелски комплекс или апарт-хотел - всеки от тези обекти дава право на получаване на разрешение за пребиваване. Не са редки случаите, когато собственикът купува недвижим имот за лично ползване, а в свободното си време отдава имота под наем. Ето защо Greece Invest има отдел, посветен на управлението на имотите на нашите клиенти.

Алтернатива - 400 000 евро по сметката

 • Трябва да е в гръцка банка
 • Получавате и разрешение за пребиваване
 • Не генерирайте доходи

Колекции от обекти за разрешение за пребиваване

Искате ли да видите опциите, които са подходящи за вас? Минете теста и ние ще ви изпратим избор

Предимства на Greece Invest

Комплексен подход
Намираме течен обект от нашата собствена база данни, изготвяме разрешение за пребиваване, правим цялата документация
Трудов стаж 19 години
Нашите експерти имат богат опит и ще решат всеки ваш въпрос.
Управление на обекти
Вземаме обекти в управление за лизинг. Пълна консиерж услуга

Вадим Долменидис, главен изпълнителен директор:

Ние продаваме недвижими имоти в Гърция от 2002 г., така че познаваме пазара на курортни имоти много добре. Предлагаме само висококачествени вили, вили и апартаменти. Ние ще изберем най-добрия обект за вас, въз основа на вашите цели: за отдих, постоянно пребиваване, получаване на разрешение за пребиваване или инвестиция.

Ние внимателно подхождаме към избора на региони, като предлагаме на нашите клиенти имоти само в най-добрите, най-перспективните курорти в Гърция. Най-популярните от тях са полуостров Халкидики, Атина, Солун, Пелопонес и островите Крит и Корфу. Освен това нашата база данни включва обекти в Олимпийската Ривиера, на островите Закинтос, Родос, Тасос, Евия, Санторини, Миконос и др.

Вадим Долменидис, главен изпълнителен директор

Разрешение за пребиваване във въпроси и отговори

В допълнение към собственика, за разрешение за пребиваване могат да кандидатстват и следните:

 • съпруг);
 • съдружник, с който е сключен договор за съжителство в Гърция
 • общи деца на съпрузи или съжителстващи лица под 21 години, които не са сключили брак
 • приемни деца на един от съпрузите или съжителства на възраст под 21 години, при условие че попечителството над децата е законно регистрирано
 • родители - както собственици, така и техните съпрузи.

Броят на членовете на семейството, които отговарят на условията за разрешение за пребиваване, не засяга изискванията за разходите.

Законът не ви налага никакви задължения в това отношение. Можете да събирате и подавате документи както лично, така и чрез доверено лице/адвокат. Въпреки това, като се има предвид езиковата бариера и необходимостта да останете в страната за събиране и подаване на документи, най-добрият вариант все пак би бил да поверите това на професионалист.

Притежателите на разрешение за пребиваване имат достъп до образователните институции в страната на равни начала с гръцките граждани. Образованието в Гърция е безплатно, включително и в университетите. По отношение на лечението и медицинските грижи, вие и членовете на вашето семейство трябва да сте застраховани за покриване на свързаните с това разходи.

Разрешението за пребиваване на собствениците на имоти не дава право на работа в Гърция. Не предвижда достъп до пазара на труда и разрешение за пребиваване за събиране на семейството, които се получават от роднини на собственика на имота.

Подобно на други видове разрешения за пребиваване, това разрешение за пребиваване гарантира правото на свободно движение в Шенгенската зона и пребиваване на територията на страните членки за три месеца на половин година, но тъй като няма граници в рамките на Европа, тогава контролирайте колко месеца, в които сте живели в други страни от Шенгенското пространство, не е възможно. Броят на вписванията не е ограничен от закона.

От 2018 г. това право е предвидено на законодателно ниво. Важното тук е, че Гърция не забранява двойното гражданство. Процедурата за кандидатстване за гръцко гражданство и изискванията към кандидатите са същите като за всички други основания. Това правило обаче важи само за собственика на имота. Членовете на семейството му трябва първо да получат статут на лица, пребиваващи в Гърция за дълъг период от време.

Като общо правило минималната стойност на един обект (или общата стойност на няколко обекта) на недвижим имот е 250 000 евро. Имотът трябва да бъде закупен със собствени средства: покупката с ипотека или използването на други привлечени средства или планове на вноски не ви дава право на разрешение за пребиваване. Необходимата сума трябва да бъде отразена в договора за продажба. Следователно ДДС, данък при прехвърляне и други свързани разходи не са включени в цената. Заслужава да се отбележи, че в случай на съвместна собственост на имот от съпрузи, правото да получат разрешение за пребиваване на собствениците на имоти се предоставя и на двамата. Това не се отразява на стойността на имота.

Да, определено. Министерството на транспорта предоставя право за закупуване на превозно средство при наличие на всякакъв вид разрешение за пребиваване в Гърция.

За да сключи сделка, купувачът на недвижим имот трябва да докаже платежоспособността си. За да направите това, трябва да предоставите документи, потвърждаващи източника на произход на средствата. Това може да бъде извлечение от данъчната служба, потвърждение за банкова сметка, удостоверение за доходи от участие в бизнес или други документи. При извършване на транзакция сумата се изплаща чрез прехвърляне на кръстосан банков чек или друга банкова транзакция.

Появата на съдимост както в страната на произход, така и в Гърция води до отнемане на валидното разрешение за пребиваване.

Шенгенска виза на друга държава дава право на влизане в Гърция за решаване на въпроси, свързани със сделката и подаване на документи за получаване на разрешение за пребиваване. По този начин не е необходимо да получавате виза, за да влезете в страната.

Законът не налага ограничения за сделки с вашите недвижими имоти. Можете да се разпореждате с него, както желаете.

Препоръчани обекти

Виж всички
Безплатна консултация

Мислите ли да закупите имот в Гърция? Интересувате ли се от строеж или разрешение за пребиваване? Задайте ни въпрос и оставете телефона или имейла си. Нашият специалист ще се свърже с вас в рамките на час за консултация.

Елена Долмениди
специалист по недвижими имоти