Висше образование в Гърция

Безплатна консултация

Предимства

Защо висшето образование е привлекателно в Гърция? Има няколко отговора на този въпрос наведнъж: това е живот в европейска държава, и възможност да научите чужд език, и престижна диплома, и перспективата да намерите работа по специалността си и да останете в Гърция след дипломирането. Освен това страната се откроява сред другите европейски държави с доста изпълними условия и реда на получаване.

Колкото и да е странно, за чужденец е много по-лесно да влезе в гръцки университет, отколкото за гръцки гражданин. За да влязат в престижен университет, завършилите гръцки училища трябва да получат много висок резултат от резултатите от Единния държавен изпит. За чужденец е достатъчно свидетелство за училище и не винаги се изисква висок среден успех.

Задължителни условия

 • Училищно свидетелство
 • Липса на гръцки корени
 • Владеене на гръцки или английски език
СТУДЕНТСКА РЕЗИДЕНЦИЯ
Приемът в гръцки университет ви дава възможност да пребивавате постоянно в европейска държава
ЕВРОПЕЙСКА ДИПЛОМА
След дипломирането получавате диплома, която се признава в целия Европейски съюз.
КОНКУРС ЗА СЕРТИФИКАТ
Чужденците не са длъжни да полагат приемни изпити: записването се основава на резултатите от конкурса за училищни свидетелства
ПРАВО НА РАБОТА
Разрешението за студентско пребиваване дава достъп до пазара на труда - все пак с право на работа на непълно работно време

Сравнение на университетите

състояние

 • Осигурете възможност за получаване на разрешение за пребиваване
 • на гръцки език
 • По-малък избор от съвременни специалитети
 • Европейска гръцка диплома
 • Безплатни уроци
 • Допускане до конкурса за сертификати

Частен

 • Осигурете възможност за получаване на разрешение за пребиваване
 • На английски
 • Цената е около 10 000 евро на година
 • Съвременни професии
 • Диплома от престижни английски университети
 • Съвременни класни стаи и материали
 • Допускане до конкурса за сертификати

Държавни университети

Образование в Гърция

Обучението в Гърция е абсолютно безплатно, включително учебници и храна в столовата. След завършване на обучението се издава европейска диплома, която се признава в целия Европейски съюз. Един завършил може да остане в Гърция и да си намери работа по специалността си.

Разбира се, има определена процедура за прием, включваща събиране на документи както във вашата страна, така и в Гърция. Освен това, преди да започне обучение, кандидатът трябва да получи диплома за владеене на гръцки език на ниво не по-ниско от B2, за което държавата му предоставя една година за изучаване на езика в специални училища.

Внимание! Информацията може да се промени. Проверете актуалността на сайта на Министерството на образованието

 • Заверено копие на диплома за средно образование с поставен печат Апостил. Можете да го запишете в Министерството на образованието, отнема до 40 дни;
 • Акт за раждане с печат Апостил, който се поставя в районната служба по вписванията до 1-3 дни;
 • Удостоверения, че сте завършили редовен курс на обучение в училище във вашата страна и че училището следва държавната образователна програма. Върху копията им, предварително заверени от нотариус, е необходимо също така да се постави Апостил в Министерството на правосъдието;
 • Удостоверение, че сте получили свидетелство за училище, ви дава право да влезете в университетите на вашата страна. Това удостоверение не е необходимо да се заверява допълнително - може да бъде издадено в гръцкото консулство на вашата страна.
 • Удостоверение за гражданство се издава в консулството на вашата страна в Гърция. То трябва да бъде заверено от гръцко министерство
 • Удостоверение за прехвърляне на оценките от вашия сертификат към 20-точкова система, което се извършва в отдела за гръцко образование. Издава се в рамките на 2 работни дни.
Подаване на документи

Платформата за кандидатстване се отваря всяка година в средата до края на юли и остава отворена до една седмица. През този период е необходимо да имате време да подадете заявление и да изпратите изброените по-горе документи до гръцкото министерство на образованието с куриер.

При подаване на документи в Министерството на образованието е необходимо да предоставите всички документи, както и: копие от паспорта, оригинално подписано отговорно изявление и заявление, което може да бъде изтеглено от сайта на гръцкото Министерство на образованието, и скорошни снимки.

Ако възнамерявате да кандидатствате в Гърция, а не дистанционно, трябва да приложите и заверено копие на валидна виза.

Услуги Гърция-инвест

Началото на обучение в гръцки държавен университет е невъзможно без сертификат за владеене на гръцки език на ниво не по-ниско от B2. Следователно, след като се запишат в университет, Гърция дава на студентите допълнителна година за изучаване на езика.

Можете да се запишете за курсове в началото на учебната година, като се свържете със секретариата на училищата по новогръцки език в Атина или Солун. Можете да изберете годишна програма за обучение, която включва 10 или 20 часа седмично. Цената на първия курс е около 430 евро, втория - около 730 евро.

Курсовете се провеждат от октомври до май. След завършване на курса трябва да издържите изпит, според резултатите от който ще бъде издаден сертификат. Изпитите се провеждат отново през септември, така че има възможност за явяване на изпит отново в началото на есента.

Подготовката на пакет от документи трябва да започне най-малко 2, а за предпочитане 3-4 месеца преди датата на предложеното отваряне на платформата.

Всички документи трябва да бъдат преведени на гръцки език. Преводите трябва да бъдат заверени с печата на гръцки адвокат. Поставянето на печата с апостил върху сертификата отнема до 40 дни, по-добре е да не рискувате и да оставите времеви интервал в случай на възможни наслагвания.

Резултатите и информацията за записването, като правило, са известни в края на август - началото на септември. Можете да го видите на сайта на гръцкото министерство на образованието.

 • Можете да прочетете повече за списъка с документи и процедурата за прием, както и да попълните заявление за прием на сайта на гръцкото министерство на образованието: https://www.minedu.gov.gr/
 • Уебсайт на училището по новогръцки език в Солун: https://smg.web.auth.gr/may2019b/en/
 • Уебсайт на училището по новогръцки език в Атина: https://en.greekcourses.uoa.gr/

Разрешение за пребиваване за студенти

Приемът в гръцки университет е основата за получаване на разрешение за студентско пребиваване. Издава се за срок от една година или няколко години по преценка на миграционната служба, с право на допълнително удължаване.

Примерен списък с документи:

 • Оригинален валиден паспорт и копия на всичките му страници
 • Валидна виза, с която сте влезли на територията на Гърция
 • Четири скорошни снимки и компактдиск със снимки в електронен вид
 • Документ, потвърждаващ записване в гръцки университет
 • Потвърждение за наличността на средства по сметката (500 евро)
 • Документ за здравно осигуряване за срок от три месеца
 • Държавна разписка за плащане такси за получаване на разрешение за пребиваване (150 евро)
 • Държавна разписка за плащане такси за издаване на карта за пребиваване (16 евро)
 • Доказателство за пребиваване и адрес в Гърция
 • Удостоверение за отсъствие на заболявания
Разрешение за пребиваване за студенти

Процедурата за получаване и удължаване на разрешение за пребиваване

Преди да кандидатствате за разрешение за студентско пребиваване, първо трябва да получите виза тип D в консулството на Гърция във вашата страна на пребиваване. Освен това посещавате Гърция с тази виза, където през периода на нейната валидност издавате разрешение за пребиваване за период от 1 година.

Разрешението за студентско пребиваване се подновява всяка година, до края на периода на обучение. Документите за подновяване трябва да се подават предварително, преди изтичане на разрешението за пребиваване. След като получите диплома, можете да я удължите с още една година – обаче по други причини.

Права, предоставени от този вид разрешение за пребиваване

Разрешението за студентско пребиваване дава на притежателя му право на постоянно пребиваване в Гърция и безпрепятствено движение в рамките на страните от Шенген. Също така ви дава право да работите на непълно работно време.

Можете да удължите студентско разрешение за пребиваване 6 пъти в размер на: 1 година за изучаване на гръцки език + 4 основни години на обучение + 2 допълнителни години обучение. От 2020 г. Гърция приведе законодателството си в съответствие с директивите на ЕС, предоставяйки на завършилите висшисти възможност да намерят работа в страната по своята специалност. За това на специалистите въз основа на получената диплома се дава още една година за търсене на работа.

Безплатна консултация

Мислите ли да закупите имот в Гърция? Интересувате ли се от строеж или разрешение за пребиваване? Задайте ни въпрос и оставете телефона или имейла си. Нашият специалист ще се свърже с вас в рамките на час за консултация.

Елена Долмениди
специалист по недвижими имоти